Știri, anunțuri și evenimente

ANUNȚ  în atenția solicitanților de ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie în baza Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil

în atenția solicitanților de ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie în baza Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare

Începând cu data de 03.10.2022, Direcția de Asistență Socială Sibiu primește cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece 2022- 2023 și a suplimentului pentru energie. Aceste două tipuri de ajutor pot fi acordate cumulat persoanelor singure, ale căror venituri nu depășesc 2.053 de lei, precum și familiilor al căror venit pe membru de familie nu depășește 1.386 de lei.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă utilizatorilor de energie termică, energie electrică, gaze naturale sau lemne şi combustibili petrolieri, în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, procentual, dar nu mai mult de 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei/lună pentru energie electrică și 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri, fără a depăși însă valoarea totală a consumului facturat.

Ajutorul pentru încălzire se scade automat din valoarea facturii care atestă consumul lunar – adică acești bani nu vor fi acordați în mână beneficiarilor, ci direct furnizorilor de utilități. Excepție face contravaloarea ajutorului pentru încălzire cu combustibili solizi și/sau petrolieri care se va plăti direct titularului de către Direcția de Asistență Socială.

Ajutorul se acordă o singură dată, pentru o perioadă de maxim 5 luni, cuprinsă între data de 1 noiembrie 2022 și data de 31 martie 2023.

Cererile pentru întreg sezonul rece, noiembrie 2022 – martie 2023, se primesc până în 14 octombrie. Dacă cetățenii îndeplinesc criteriile pentru a primi acest ajutor pe parcursul sezonului rece, aceștia pot depune actele, dreptul la acest sprijin financiar urmând să se constituie după cum urmează:

  • începând cu luna depunerii cererii, dacă documentele s-au depus până în data de 20 a lunii respective;
  • începând cu luna următoare, în cazul depunerii cererii după data de 20 a lunii;
  • începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Suplimentul pentru energie

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe toată perioada anului, tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei, dar şi familiilor şi persoanelor singure, care nu au stabilit acest drept şi ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiei), sau până la 2.053 lei (în cazul persoanei singure).

În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului va fi de 70 lei/lună. Acest sprijin financiar poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzire, acestea acordându-se cumulativ.

PRECIZARE IMPORTANTĂ: Nu au dreptul sa beneficieze de ajutor pentru încălzirea locuinței familiile sau persoanele singure care dețin în proprietate unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței.

Formularele pot fi descărcate de pe pe site-ul D.A.S Sibiu AICI și de pe portalul E-Administrație, AICI. Acestea se găsesc și tipărite la sediul instituției din Sibiu, B-dul Victoriei, nr. 1-3, camera S7, începând cu data de 03.10.2022 - în programul de lucru: luni-joi, între orele 08.00 – 15.00, iar vineri între orele 08.00 – 12.00.             

Cererea-declarație pe propria răspundere însoțită de actele doveditoare, se depun online la adresa de e-mail venit.minim@sibiu.ro, pe portalul E-administrație sau la sediul Direcției de Asistență Socială Sibiu, din Sibiu, B-dul Victoriei 1-3, cam. S7.

PRECIZĂRI cu privire la modul de stabilire a dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie

În conformitate cu prevederilor legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare, familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure pot beneficia (cumulat) de următoarele tipuri de ajutoare:

  • ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi şi/sau petrolieri;
  • suplimentul pentru energie.

I. Ajutorul pentru încălzirea locuinței

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, se poate solicita ajutor pentru încălzire astfel:

1. Ajutor pentru energie termică în sistem centralizat;

2. Ajutor pentru gazele naturale;

3. Ajutor pentru energie electrică;

4. Ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Ajutorul de încălzire pentru utilizatorii de energie termică, energie electrică, gaze naturale sau lemne şi combustibili petrolieri se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure (până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure) procentual, prin raportare la o valoare de referinţă care nu poate fi mai mare de 250 lei/lună (pentru gaze naturale), 500 lei/lună (pentru energie electrică) şi 320 lei/lună (pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri), după cum urmează:

plafon de venituri/membru familie (lei)

procent

în factură

la titular

energie electrică

(lei)

gaze naturale

(lei)

lemne

(lei)

<200

100%

500

250

320

200,1 - 320

90%

450

225

288

320,1 - 440

80%

400

200

256

440,1 - 560

70%

350

175

224

560,1 - 680

60%

300

150

192

680,1 - 920

50%

250

125

160

920,1 – 1.040

40%

200

100

128

1040,1 – 1.160

30%

150

75

96

1160,1 – 1.280

20%

100

50

64

1280,1 – 1.386

10%

50

25

32

1280,1 – 2.053                                   (în cazul persoanei singure)

10%

50

25

32

Cuantumul ajutoarelor pentru încălzire se scade din factura care atestă contravaloarea consumului, lunar, de către furnizori și nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat.

Contravaloarea ajutorului pentru încălzire ce constă în combustibili solizi și/sau petrolieri se plătește titularului.

Acest ajutor pentru încălzire se acordă pe bază de cerere-declarație pe propria raspundere a consumatorului vulnerabil, o singură dată, pentru o perioadă de maxim 5 luni, cuprinsă între data de 1 noiembrie 2022 și data de 31 martie 2023.                                        

La cererea și declarațiile depuse se vor atașa acte/înscrisuri doveditoare care să ateste cele declarate, după cum urmează:

 Listă acte necesare doveditoare privind componența familiei, locuința și veniturile realizate de către persoana singură/familie

Documentele doveditoare necesare pentru stabilirea dreptului la ajutor pentru încălzirea locuinței sunt :

1.COMPONENȚA FAMILIEI

a) ACTE DE IDENTITATE:

- pentru cetăţenii români: buletin de identitate, carte de identitate, carte de identitate provizorie ;

- pentru cetăţenii străini sau apatrizi: permis de şedere temporară, document de identitate, permis de şedere pe termen lung

- pentru cetăţenii UE, SEE sau din Confed. Elveţiană : certificat de înregistrare, carte de rezidenţă.

După caz :

b) CERTIFICATELE DE NASTERE ale copiilor până la vârsta de 14 ani;

c) CERTIFICATUL DE CASATORIE;

d) hotărârea judecătorească definitivă de încredinţare în vederea adopţiei sau, după caz, de încuviinţare a adopţiei, potrivit legii;

e) hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului privind măsura plasamentului;

f) decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească privind măsura plasamentului în regim de urgenţă, potrivit legii;

g) actul doveditor privind instituirea tutelei/curatelei ;

Actele prevăzute la literele b), d), e) pot fi înlocuite, după caz, şi de livretul de familie.

2. LOCUINTA

 Documente doveditoare privind calitatea de PROPRIETAR:

certificat de moştenitor,

contract de vânzare – cumpărare,

act de donaţie,

contract de intretinere, etc

Documente doveditoare privind calitatea de CHIRIAS:

contract de închiriere,

contract de comodat,

concesiune.

Procura legala in cazul in care ajutorul este solicitat de un alt membru major din familia proprietarului locuintei/chiriasului.

 

3. VENITURI

SE IAU ÎN CONSIDERARE TOATE VENITURILE PERMANENTE NETE REALIZATE IN LUNA ANTERIOARA DEPUNERII CERERIIcare provin din drepturi de asigurãri sociale de stat (cupon pensie, adeverinta salariu, cupon indemnizatie/stimulent)

asigurãri de şomaj

obligaţii legale de întreţinere.

Persoanele care au domiciliul în altă localitate decât în municipiul Sibiu vor prezenta adeverinţă eliberată de Direcţia Fiscală Locală şi Registrul Agricol din cadrul primăriei de domiciliu cu privire la bunurile mobile şi imobile pe care la deţin, precum şi de la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice privind veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei.

Persoanele care dețin terenuri agricole vor prezenta adeverință de la APIA privind subvențiile primite.

4. Alte documente : xerocopie factură recentă gaze naturale/energie electrică pentru verificarea codului de abonat.

II. Suplimentul pentru energie

Suplimentul pentru energie se acordă lunar tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei, dar şi familiilor şi persoanelor singure, care nu au stabilit acest drept şi ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiei), sau până la 2.053 lei (în cazul persoanei singure). Suplimentul pentru energie se acordă în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizată, după cum urmează:

Suplimentul pentru energie (se acordă pe tot parcursul anului)

energie termică

(lei/lună)

energie electrică

(lei/lună)

gaze naturale

(lei/lună)

lemne

(lei/lună)

10

30

10

20

în factură

la titular

Suplimentul penru energie se acordă lunar, în sumă fixă, pe toată perioada anului.

În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzire, acestea acordându-se cumulativ.

Direcţia de Asistenţă Socială Sibiu pune la dispoziția solicitanților formularele necesare în vederea acordării ajutorului pentru încalzirea locuinţei pentru sezonul rece 2022-2023 și a suplimentului la energie, la sediul instituției din Sibiu, B-dul Victoriei, nr. 1-3, camera S7, începând cu data de 03.10.2022 - în programul de lucru: luni-joi, intre orele 8 – 15, vineri între orele 8 – 12.

Aceste formulare (cererea -declarație pe propria răspundere precum și actele doveditoare) se regăsesc atât pe site-ul D.A.S Sibiu https://asistentasociala.sibiu.ro/ajutorul pentru încălzirea locuinței, și pe portalul E-Administratie în pagina https://e-administratie.sibiu.ro/cmsSE/categories/asistenta-sociala/ ajutorul pentru încălzirea locuinței.

 D.A.S Sibiu va acorda informaţiile necesare privind completarea corectă a cererilor, la solicitarea cetățenilor.

La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute, aşa cum sunt acestea trecute în formular.

Nu au dreptul sa beneficieze de ajutor pentru încalzirea locuintei familiile sau persoanele singure care detin în proprietate unul dintre bunurile cuprinse în :

LISTA BUNURILOR CE CONDUC LA EXCLUDEREA ACORDĂRII AJUTORULUI PENTRU INCĂLZIREA LOCUINȚEI

Bunuri imobile

Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti

Terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală. Fac excepție terenurile din zonele colinare sau de munte care nu au potențial de valorificare prin vânzare/construcție/producție agricolă

Bunuri mobile (aflate in stare de functionare)

Autoturism/Autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile

Mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani

Autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze

Şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepţia bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării"

Utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată

Utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale

Utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric

Depozite bancare

Depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei, cu excepția dobânzii

Terenuri/animale şi/sau păsări

Suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie

Cererea-declarație pe propria răspundere însoțită de actele doveditoare, se depun online la adresa de e-mail venit.minim@sibiu.ro, pe portalul E-Administratie în pagina https://e-administratie.sibiu.ro/cmsSe/categories/asistenta-sociala sau la sediul Direcției de Asistenţă Socială Sibiu, din Sibiu, B-dul Victoriei 1-3, cam. S7, până la data de 14.10.2022.

În situaţia în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condiţiile prevãzute pe parcursul sezonului rece noiembrie 2022 - martie 2023, stabilirea dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei se face dupã cum urmeazã:

a) începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele pânã la data de 20 a lunii respective;

b) începând cu luna urmãtoare, pentru cei care au depus documentele dupã data de 20 a lunii;

c) începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al cãror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lunã, indiferent de data la care a fost depusã cererea.

      Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei sunt obligaţi să comunice orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia în termen de 5 zile de la data modificării.

Pentru mai multe informaţii privind acordarea acestor ajutoare, puteţi contacta Biroul Venit Minim Garantat din cadrul D.A.S Sibiu, B-dul Victoriei, nr. 1-3, telefon 0269/208932, 0739016037, de luni până joi între orele 08:00- 16:00, respectiv vineri între orele 08:00- 13:30.


Sibiu, Bulevardul Victoriei 1-3, judeţul Sibiu
Programul cu publicul:
Luni – Joi - orele 8:00-15:00
Vineri – orele 8:00-12:00
© 2022-2024 DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ SIBIU, Toate drepturile rezervate